Nyheter

Hudföryngring är ett otroligt brett spektrum av behandlingar och produkter som innefattar att huden får bättre kvalité. Många vill se yngre ut, därav namnet Hudföryngring, men jag skulle vilja kalla det att sträva efter en frisk och fräsch hud med lyster. Vad som är en ung frisk hud kan förstås uppfattas olika, men oftast så handlar det i grunden om att hålla huden ifrån inflammationer, så som eksem, Rosacea, Melasma, Acne etc, samt att hålla huden så fri som möjligt från fina linjer, rynkor, slapp hud, pigmentförändringar stora porer, ytliga blodkärl och ärr.
En bra start är att leva ett sunt liv, då allt påverkar vårt största organ, Huden. En av de största problemen för huden är solen och överdriven solexponering. Vi rekommenderar solskydd året om både i förebyggande syfte, under behandlingarnas gång, samt efter behandlingar. Detta betyder ju normalt inte att du inte alls kan vara i solen, men var noga med solskyddsprodukter året om. På vintern i Sverige, så kan det handla om SPF 30, men från tidig vår fram till sen höst, så är det bäst med SPF 50.

Om du kommer till oss med pigmentförändringar, så som Melasma eller Rosacea, så förvärrar tyvärr både sol och värme oftast dessa sjukdomar som är inflammatoriska och går i skov. Du kan alltså aldrig bli helt fri från Melasma eller Rosacea, men du kan med hjälp av behandlingar, produkter och i vissa fall medicin, få ordning på dina skov, så att du inte upplever dessa problem så besvärande i din vardag. 

Det är väldigt individuellt vad vi rekommenderar för slags behandling för olika kunder och därför ska man komma på en konsultation, som är kostnadsfri hos oss Hudterapeuter/ Undersköterskor innan alla behandlingar med laser. Vi har även läkare som har konsultation för mer avancerade hudvårdbehandlingar, 30 minuter till en kostnad av 400:-.

Många hudföryngrande behandlingar går ut på att skapa mikroskador i huden, för att främja hudens egen läkning, dvs cellnybildning. Så fort huden upptäcker en skada, så vill våra hudceller dit och reparera skadan, vilket vid normal läkningsförmåga, leder till en fastare och friskare hy. Bäst resultat får du självklart med vårdande produkter hemma. Dessa hudföryngrande behandlingar innefattar tex Laserpeeling med scanner, V Soft Line och Dermapen.

Fillers går ut på att fylla ut ett område i huden där man tycker att man tappat volym eller där man vill ha mer volym som tex i läppar eller vid kindben.

Botox är ett läkemedel som används till olika behandlingar, tex Hyperhidros,(överdriven svettning), migrän, eller inom estetik för att reducera kråksparkar runt ögon eller pannrynkor. 

Kemiska peelingar kan vara ytliga, medeldjupa eller djupa och är normalt baserade på syror från växt och djurriket. Det är bara läkare som får göra de djupaste peelingarna, så som TCA. De ytligare peelingarna hjälper till att få bort ytliga ojämnheter i huden, så som lättare pigmentförändringar, små ytliga ärr etc. 

Alla behandlingar kan göras som enstaka behandlingar, men man får i regel ett mer långvarigt resultat om man gör fler behandlingar. Detta bestämmer man själv efter konsultation hos oss.

Vi på Acape Laser och Evidence Clinic innehar de utbildningar som behövs för dessa behandlingar och har även behandlingsskadeförsäkring.

Välkommen hit om du vill veta mer om just det du är intresserad av!

Varma hälsningar, Daniela, Acape Laser

Varför är det så viktigt med solkydd?!

I vår hud, speciellt i epidermis, har vi flera olika lager. Ett lager heter basalcellslagret, och det är där i vår hud som som våra hudceller formar och delar de yttre lagren av huden. I basalcellslagret, så finns det celler som kallas Melanocyter. En Melanocyt är en dendritcell vilket betyder att den har spindelformade" ben" som når upp till de andra cellagren. Melanocyternas uppgift är att transportera melanosomer som innehåller pigment(melanin) för att ge oss vår hudfärg, vår hårfärg samt ögonfärg.  

Vi har alla ungefär samma antal Melanocyter, men mängden melanin som produceras är det som ger oss vår hudfärg. Till exempel, så har en person med ljus hy ungefär samma antal Melanocyter som en med mörkare hy, men de producerar mycket mindre melanin än hos en person med mörkare hudtyp. 

 

Vad är då en Tyrosinas och varför vill vi kontrollera det?

Bredvid Melanocyterna i basalcellslagret finns det en enzym som kallas Tyrosinas. Denna enzym omvandlar en aminosyra kallad Tyrosin att oxidera och sedan skapa pigmentet(melaninet) för att sedan transportera det. Detta är en naturlig process, men det är även en försvarsmekanism mot bl.a. Ultraviolett strålning(UV).
Det finns många faktorer som spelar roll i hur våra hudceller blir påverkade, men UV ljus har en stor och betydande roll och är den mest vanliga. När vi utsätter oss för solljus utan skydd, vill våra Melanocyter skapa mer melanin för att skydda oss mot den skadliga strålningen. Detta kan skada våra hudceller, speciellt om man bränner sig i solen. När cellerna sedan blivit skadade, så kommer Tyrosinasenzymen att skicka en "feltändning" av oxidation till Tyrosin, vilket kommer att leda till överproduktion av pigment. Detta kallas hyperpigmentering. Hyperpigmentering kommer i flera former, bl.a. fräknar, post-inflammatorsik hyperpigmentation, mörka avgränsade fläckar, åldersfläckar, melasma etc.

 

Vad är en Tyrosinashämmare och vad gör den?

Vi kan skydda vår hud och våra celler från att bli skadade och få feltändning av pigment med solkyddsfaktor, SPF, och hudvårdsprodukter som innehåller Tyrosinashämmare. Tyrosinashämmaren kommer att förebygga att enzymen Tyrosinas feltänder och skickar felaktiga signaler så att det blir en överproduktion av pigment. 
Tyrosinashämmare är inte bara för den som redan har synliga hyperpigmenteringar utan även för dem med frisk hud med jämn hudton, då det är mycket lättare att förebygga (prevent) och skydda (protect) än att ta bort redan synliga skador. Du må ha en frisk och jämn och fin hudton idag, men vi vill se till så att det fortsätter att vara så. Hyperpigmentering ligger normalt vilande under huden och börjar inte att synas förrän många år efter att skadan uppstått. Att använda Tyrosinashämmande produkter gör att du förebygger att din hud bildar hyperpigmenteringar senare i livet. 

Det finns flera olika typer av Tyrosinashämmare och de är uppdelade i två olika grupper: Receptbelagda uppljusande produkter och naturliga uppljusande produkter. Den mest vanliga och FDA godkända, receptbelagda Tyrosinashämmaren är Hydrokinon, som är den starkaste formen av förebyggande och korrigerande medlet mot hyperpigmentering. Sen finns det även de naturliga Tyrosinashämmarna, så som björnbär, lakritsrot, kojinsyra, arbutin och många andra som är uttagna från tex plantor eller syntetiskt framställda för att reducera överproduktion av pigment (melanin). 

Tyrosinashämmare kommer att förebygga och korrigera din hyperpigmentering, men det kräver konstant användning. Vår hud har nämligen ett minne och när hudcellerna en gång blivit skadade, så kommer hyperpigmenteringen oftast tillbaka om vi lämnar huden oskyddad. 

Hos oss på Acape laser och Evidence clinic har vi både behandlingar så som vår Uberpeel (inehåller Tyrosinashämmare) samt läkare som kan skriva ut recept på Hydrokinon. Vi har även solkyddsprodukter och andra mycket bra produkter som är vetenskapligt bevisade att de fungerar och framtagna av mycket erfarna dermatologer. 


Skrivet av: Daniela Holst, USK, Certifierad Hudterapeut via SHR, laserterapeut, Specialist inom laser/IPL

A combined treatment with Dermapen and chemical Uber peel performed by a skintherapist.

Vårt nyaste tillskott till behandlingar är vår redan fanstastiska Dermapen tillsammans med en unik kemisk peeling, Uber peel, vid samma behandlingstillfälle. Vår välutbildade personal tar hand om dig och utför först en Dermapenbehandling. Direkt efter så läggs en Uberpeel på med en unik sammansättning av syror, som verkar vitaliserande och stabiliserar din hud, korrigerar små fel, så som pigmenteringar, stora porer och ger huden ett allmänt jämt och fräscht intryck. 

Pris: 2990:-

Denna behandling kan göras som enstaka behandling, för uppfräschning och glow, men för mer bestående resultat, så rekommenderas en serie av behandlingar med 4-8 veckors mellanrum.

Före behandling: När du gör dessa behandlingar, så ska du pausa med dina egna inköpta produkter, om de inte är inköpta hos oss. Detta är för att vi omöjligt kan veta vad som finns i de andra produkterna och för att det inte ska bli några ovälkomna biverkningar. Du skall ej vara i direkt solljus 48 timmar före behandling utan starkt solskydd.

Efter behandling: Efter behandlingen, så är du normalt rosa/röd i några timmar. Du ska ej lägga på något smink samma dag som behandlingen utförs. För vissa kan det sticka, klia, svida eller strama i ansiktet samma dag och eventuellt dagen efter behandling. Detta är helt normalt. Man kan även flaga lite i huden dagarna efter behandling, detta är också helt normalt. Du ska inte vara i direkt solljus i minst 48 timmar efter din behandling. Efter det ska du använda spf 50 i solskydd. Om du har pigmenteringar som du vill bli av med så gäller detta 365 dagar om året! 

För bästa resultat rekommenderar vi alltid att ha bra hudvård hemma från oss, samt att alltid använda solskydd!

De hudvårdsmärken vi använder oss av är: Zo skin health, Dermaceuticals samt Synchroline

 

Uberpeel Ingredienser:

Mandelsyra 25% - Kollagenuppbyggande, siktar in sig på hyperpigmentering, acne samt oljekontrollerande
Mjölksyra(Lactic acid) - Ljusar upp huden och återfuktar- exfolierande
Resorcinol - Keratolytisk effekt, mjukar upp, separerar och avskiljer förhårdnat epitel i huden
Hyaluronsyra - främjar återfuktning och penetration
Pyrodruvsyra(PA), Antioxidantisk och cellreparerande samt exfolierande
Kojinsyra(kojic acid) - Tyosinase inhibitor= tyrosinashämmare, idealisk för att förebygga hyperpigmentering och ojämn hudton
Retinaldehyd - Kollagenuppbyggande, kraftfull anirynk och acneförebyggande
Ferulsyra - Högsta oxidantiska syran , idealisk mot ojämn hudton och hyperpigmentering
Arbutin - Tyrosinashämmare, mot ojämn hudton, hyperpigmentering
Kopparpeptider - Mineral som helar och verkar kollagenuppbyggande
Dimetyl-asosorbid - Hjälper till vid penetrering av huden
Niacinamid - Främjar fibroblasternas spridning, blodcirkulation, att syre kommer till hudytan och ökar reparationen av vävnaden

Hårväxtens olika faser

2018-11-29 00:00:00

Hårväxtens olika faser och varför man behöver en serie regelbundna behandlingar vid hårborttagning med laser:

Anledningen till att du behöver en serie av behandlingar vid permanent laserreducering av hårväxt, är bland annat hårets växtfaser.

För att få så effektiva resultat som möjligt, så ska hårstråna vara i den anagena, aktiva växtfasen. Under denna fas, så växer håren snabbt och håren sitter fast i hårroten. Vid en laserbehandling absorberas därför laserljuset ner ända till hårroten och värmer upp hårsäcken och förstör dess tillföring av näring till hårrotren. Håren har dessutom ett överflöd av melanin i denna fas, som absorberar laserljuset, så att det går ner till hårroten. Den aktiva, anagena växtfasen varar i en till sex veckor.

I den katagena fasen, övergångsfasen, så krymper hårfollikeln och håren börjar att lösgöra sig från hårsäcken. Här kan man fortfarande göra en laserbehandling, dock blir inte resultatet lika effektivt, pga att det inte längre finns någon direkt förbindelse till hårroten. 

Den telogena fasen är hårets vilofas. I detta stadie växer inte håret alls och håren har ingen förbindelse med hårroten. Håren kan dock sitta kvar i hårsäcken ett tag ändå, innan de sedan spontant, eller med hjälp lossnar. Tex vid att man kammar eller rakar sig. Vid laserbehandling i telogen fas, så får du inte ett effektivt behandlingsresultat, pga att håret inte kan leda ner tillräckligt med ljus/värme till hårroten.

Således så ska du som kund komma på regelbundna behandlingar, 4-6 veckor behandlingsintervall, för att kunna behandla din hårväxt så effektivt som möjligt. Då är det lättast att anta att håren är i den anagena eller möjligtvis katagena fasen. Går man för oregelbundet med för långa mellanrum mellan behandlingarna, så har vi ingen aning i vilken fas håren kan vara i. 

På det område som behandlas, så är håren i olika faser, därför förstörs inte alla hårrötter vid ett behandlingstillfälle. Du behöver därför en serie av behandlingar. Normalt är det med  5-12 behandlingar, beroende på område, även med den bästa lasertekniken. 

 

Vi använder oss av alexandritelaser Motus ax Moveo från DEKA. Läs gärna mer på hemsidan

På senare tid har jag hört från många olika håll, både från vänner, bekanta och kunder att de är fundersamma på om laserhårborttagning verkligen fungerar. Detta gör mig såklart brydd, då vi har jobbat så länge med laser och har väldigt mycket kunskap och erfarenhet i ämnet. Det har forskats väldigt mycket inom området under 2000-talet, då marknaden är så enormt stor och bara växer och växer.

Det som glädjer mig är att många kunder är mer och mer pålästa, men tyvärr ofta på bekostnad av att de känner sig lurade genom att de redan har gått på många behandlingar för ibland många tusentals kronor och kanske inte fått något bestående resultat. Oftast handlar det då om att de gått på IPL och trott att de gått på laserbehandling. Många gånger får vi höra av kunden att hen gått på IPL laser. Detta är falsk marknadsföring, då IPL är intensivt pulserande ljus, men INGEN laser. Läs gärna mer i mitt tidigare inlägg på denna blogg under rubriken: Vad är skillnaden på IPL och laser. Ibland kan även informationen innan en behandlingsserie vara bristfällig, så att kunden får felaktiga förväntningar. Vi satsar alltid på att vara ärliga och ge så korrekt information som möjligt.

 

Vad räknas egentligen som permanent hårborttagning/ reducering?

För att räknas som permanent hårborttagning vetenskapligt, så ska håren som behandlas på det aktuella området, efter en serie av regelbundna behandlingar vara borta i minst fem månader. Ofta kan man få ett väldigt fint resultat efter en behandling för att man chockar håren, med alla slags hårborttagningsmetoder med ljus. För att sedan efter 3-4 månader få tillbaka dem i alla fall i viss utsträckning. Detta räknas INTE som permanent.
Här är det viktigt att vi som behandlar ger er denna information, så att kunden är beredd på detta. 

Sedan påverkas hår på olika delar av kroppen olika mycket av hormoner och endokrina sjukdomar och i detta fall, så måste vi också ge en realistisk bild av vad slutresultatet kan komma att bli.

Ansiktsbehåring har ett kraftigare skal och är alltid mer svårbehandlat. Detta beror på att mer laserljus reflekteras bort pga ansiktsbehåringen kraftigare skydd. Man kommer oftast till att från att raka sig varje dag, till att behöva komma på laserbehandling ett par gånger om året, men att få bort dem helt är mycket svårt och fungerar inte på alla.

 

Hur ska du då som kund bete dig för att få ett så bra resultat som möjligt?

För dig som ska börja att behandla din hårväxt med laser är det bra att veta vad som är viktigt att tänka på under behandlingsseriens gång, för att få ett så tillfredsställande resultat som möjligt. Till första behandlingen så ska området som ska behandlas vara rakat en till två dagar innan ditt besök hos oss. Beroende på det område som du behandlar är tidsintervallen mellan behandlingar normalt  4-6 veckor. För att få ett permanent resultat, så ska man behandla håren då de är i den anagena (växande) fasen, då är håret i kontakt med hårroten och dess kärl och lasern kan föra ner energin ända ner dit för att döda energitillförseln till håren. Väntar man för länge mellan behandlingarna, så kan  håren gå ur den anagena fasen och då blir inte behandlingen lika effektiv och håren måste troligtvis behandlas igen. 
Mellan behandlingarna, så ska du inte raka, vaxa, noppa eller på annat sätt påverka din hårväxt. Du stimulerar då cirkulationen och detta kan göra att du i slutändan får gå flera behandlingar. 

Det finns fem typer av hårstrån: Vid hårborttagning med laser, så förs laserenergin ner till hårroten genom pigmentsträngen i håren, även kallad medullan. Den kan se ut på flera olika sätt.

1. Kontinuerlig medulla- Pigmentsträngen är hel och går hela vägen ner till roten utan avbrott. Dessa går bra att behandla.

2. Avbruten medulla- Pigmentsträngen är avbruten med jämna mellanrum. Kan kan vara svårbehandlat om inget pigment finns vid roten.

3. Fragmenterad medulla- Här är medullan avbruten utan symmetri. Kan vara svårbehandlat om det är lite pigment nära roten.  

4. Solid medulla- Kontinuerlig pigmentsträng som läcker ut i kortex, dvs hela håret är pigmenterat. Detta är det absolut enklaste hår att behandla med gott resultat.

5. Ingen medulla- Röda, gråa, vita samt guldblonda hår har ingen pigmentsträng och går därför inte att behandla med ljusbehandlingar. Däremot med nålepilering (thermolys).

 

 Kan vi då verkligen garantera att håret på det aktuella området faktiskt är borta permanent?
 
Som ni förstår av inlägget, så finns det inga 100% iga garantier för att håren försvinner för all framtid. Vi jobbar på levande vävnad, de håren som har de goda förutsättningarna ovan har en mycket bra chans att få ett tillfredsställande resultat. Men med den bästa lasertekniken, lång erfarenhet och mycket kunskap, så kommer vi långt. Om vi är osäkra, så kan vi göra ett litet test för att se om just dina hårstrån reagerar på behandling. En del kan få en kraftigt reducerad hårväxt och vara nöjd med det, bara man vet det innan. 
Många får dock väldigt fina resultat efter en serie behandlingar. Bästa förutsättningen är normalt ljus hud och mörka hårstrån, alltså att det är stor kontrast mellan hud och hårfärg, då kan man behandla på hög effekt. 

 

Ha en fortsatt fin indiansommar!

Vänligen, Daniela Holst, Acape laser

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.