Fungerar verkligen laserhårborttagning?
På senare tid har jag hört från många olika håll, både från vänner, bekanta och kunder att de är fundersamma på om laserhårborttagning verkligen fungerar. Detta gör mig såklart brydd, då vi har jobbat så länge med laser och har väldigt mycket kunskap och erfarenhet i ämnet. Det har forskats väldigt mycket inom området under 2000-talet, då marknaden är så enormt stor och bara växer och växer.
Det som glädjer mig är att många kunder är mer och mer pålästa, men tyvärr ofta på bekostnad av att de känner sig lurade genom att de redan har gått på många behandlingar för ibland många tusentals kronor och kanske inte fått något bestående resultat. Oftast handlar det då om att de gått på IPL och trott att de gått på laserbehandling. Många gånger får vi höra av kunden att hen gått på IPL laser. Detta är falsk marknadsföring, då IPL är intensivt pulserande ljus, men INGEN laser. Läs gärna mer i mitt tidigare inlägg på denna blogg under rubriken: Vad är skillnaden på IPL och laser. Ibland kan även informationen innan en behandlingsserie vara bristfällig, så att kunden får felaktiga förväntningar. Vi satsar alltid på att vara ärliga och ge så korrekt information som möjligt.
Vad räknas egentligen som permanent hårborttagning/ reducering?
För att räknas som permanent hårborttagning vetenskapligt, så ska håren som behandlas på det aktuella området, efter en serie av regelbundna behandlingar vara borta i minst fem månader. Ofta kan man få ett väldigt fint resultat efter en behandling för att man chockar håren, med alla slags hårborttagningsmetoder med ljus. För att sedan efter 3-4 månader få tillbaka dem i alla fall i viss utsträckning. Detta räknas INTE som permanent.
Här är det viktigt att vi som behandlar ger er denna information, så att kunden är beredd på detta.
Sedan påverkas hår på olika delar av kroppen olika mycket av hormoner och endokrina sjukdomar och i detta fall, så måste vi också ge en realistisk bild av vad slutresultatet kan komma att bli.
Ansiktsbehåring har ett kraftigare skal och är alltid mer svårbehandlat. Detta beror på att mer laserljus reflekteras bort pga ansiktsbehåringen kraftigare skydd. Man kommer oftast till att från att raka sig varje dag, till att behöva komma på laserbehandling ett par gånger om året, men att få bort dem helt är mycket svårt och fungerar inte på alla.
Hur ska du då som kund bete dig för att få ett så bra resultat som möjligt?
För dig som ska börja att behandla din hårväxt med laser är det bra att veta vad som är viktigt att tänka på under behandlingsseriens gång, för att få ett så tillfredsställande resultat som möjligt. Till första behandlingen så ska området som ska behandlas vara rakat en till två dagar innan ditt besök hos oss. Beroende på det område som du behandlar är tidsintervallen mellan behandlingar normalt 4-6 veckor. För att få ett permanent resultat, så ska man behandla håren då de är i den anagena (växande) fasen, då är håret i kontakt med hårroten och dess kärl och lasern kan föra ner energin ända ner dit för att döda energitillförseln till håren. Väntar man för länge mellan behandlingarna, så kan håren gå ur den anagena fasen och då blir inte behandlingen lika effektiv och håren måste troligtvis behandlas igen.
Mellan behandlingarna, så ska du inte raka, vaxa, noppa eller på annat sätt påverka din hårväxt. Du stimulerar då cirkulationen och detta kan göra att du i slutändan får gå flera behandlingar.
Det finns fem typer av hårstrån: Vid hårborttagning med laser, så förs laserenergin ner till hårroten genom pigmentsträngen i håren, även kallad medullan. Den kan se ut på flera olika sätt.
1. Kontinuerlig medulla- Pigmentsträngen är hel och går hela vägen ner till roten utan avbrott. Dessa går bra att behandla.
2. Avbruten medulla- Pigmentsträngen är avbruten med jämna mellanrum. Kan kan vara svårbehandlat om inget pigment finns vid roten.
3. Fragmenterad medulla- Här är medullan avbruten utan symmetri. Kan vara svårbehandlat om det är lite pigment nära roten.
4. Solid medulla- Kontinuerlig pigmentsträng som läcker ut i kortex, dvs hela håret är pigmenterat. Detta är det absolut enklaste hår att behandla med gott resultat.
5. Ingen medulla- Röda, gråa, vita samt guldblonda hår har ingen pigmentsträng och går därför inte att behandla med ljusbehandlingar. Däremot med nålepilering (thermolys).
Kan vi då verkligen garantera att håret på det aktuella området faktiskt är borta permanent?
Som ni förstår av inlägget, så finns det inga 100% iga garantier för att håren försvinner för all framtid. Vi jobbar på levande vävnad, de håren som har de goda förutsättningarna ovan har en mycket bra chans att få ett tillfredsställande resultat. Men med den bästa lasertekniken, lång erfarenhet och mycket kunskap, så kommer vi långt. Om vi är osäkra, så kan vi göra ett litet test för att se om just dina hårstrån reagerar på behandling. En del kan få en kraftigt reducerad hårväxt och vara nöjd med det, bara man vet det innan.
Många får dock väldigt fina resultat efter en serie behandlingar. Bästa förutsättningen är normalt ljus hud och mörka hårstrån, alltså att det är stor kontrast mellan hud och hårfärg, då kan man behandla på hög effekt.
Ha en fortsatt fin indiansommar!
Vänligen, Daniela Holst, Acape laser