Känslig hud, rosacea, acne, atopiskt eksem, allergiska reaktioner

2017-09-19 00:00:00


Många personer har en känslig hud. Miljöpåverkan är en stor faktor i dessa fall. Stress, alkohol, sol, varmt/kallt, avgaser, stark mat, allergener etc, är påverkar mycket på kroppens största organ, HUDEN. För dem som får känslig hud av olika slag kan detta vara mycket besvärande.

Vi har ofta kunder som kommer med oss med olika hudproblem. Man rekommenderar alltid att gå till grunden av problemet, vilket ofta är medicinskt. Men normalt så är det lång väntan på att få remiss hos tex en dermatolog, och under den tiden kan vi vara behjälpliga med råd om hur du kan bete dig för att få mindre problem.

Hudåkommor som kan vara medicinska är: Rosacea, acne samt eksem.

ROSACEA:

Rosacea är ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd i huden, som vanligtvis kommer i skov. Det kan visa sig som vuxenacne eller kraftig rödhet i området kring T-zonen, som inte blir bättre under lång tid. En rosaceainflammation är inte bakteriell och man tror att den uppkommer pga förändringar i blodkärlen. Rosacea uppkommer oftast inte innan 30 årsåldern.
Stark mat, stress, alkohol, sol mm kan förvärra symptomen. Man bör alltid använda starkt solskydd!

ACNE:

De flesta vet nog vad acne är, de flesta kanske dock inte vet att det finns olika svårighetsgrader av acne. Acne har fyra olika faser: mild acne, måttlig acne, svår acne samt nodulocystisk acne.

Vid mild acne har man normalt lite vidgade porer fyllda med hudsebum(pormaskar). Man får en infektion i dessa nån gång ibland. Här hjälper normalt en vanlig ansiktsbehandling alternativt bra produkter och god hygien.

Vid måttlig acne får man infektioner med papler och pustler mer frekvent tillsammans med pormaskar(svarta eller vita). Detta är den form av acne som man ser mest av och kvinnor och män drabbas lika ofta. Här kan man behandla med kemisk peeling, lågenergilaser(LLLT), IPL tillsammans med bra hudvårdsprodukter och god hygien.

Fas tre och fyra av acne är väldigt besvärande och det är normalt att man söker läkarvård. Det är oftast i dessa faser av acne som det uppkommer permanenta ärr pga att acnen sitter väldigt djupt och det blir inflammationer konstant. Inflammationerna är ofta böldliknande och gör ont. Vid rätt behandling och läkarhjälp kan du bli fri från denna acne. Pilla aldrig på huden, då är det lättare att få permanenta ärr!!!

OBS! VID PERMANENTA ACNEÄRR SÅ FINNS DET LASERSLIPNING/LÄKARBEHANDLING ATT TILLGÅ EFTER ATT ACNEN LÄKT UT.

ATOPISK DERMATIT:

Atopiskt dermatit, kallas i folkmun atopiskt eksem eller bara eksem. Även detta är en inflammation i huden, oftast skapar klådan inflammationen i huden. Huden är röd, sprucken, torr och svullen. Grundorsaken till atopiskt eksem är inte känd, men man tror att den beror på genetik, miljöpåverkan och känslighet. Vid torra och kalla klimat är eksem vanligare.

Exponering för kemikalier, konstant tvätt samt känslomässig stress förvärrar symptomen.

Vid atopiskt eksem ska man alltid kontakta läkare, det finns inga hudvårdsbehandlingar mot detta. Läkare kan ordinera exempelvis ljusbehandling, kortison, antihistamin, mjukgörande och antiinflammatorisk hudsalva.

MILIER:

Milier är små knottror som uppkommer på huden, detta är vanligt vid tunnare/känsligare hud, men alla hudtyper kan få dessa keratin och talgfyllda små "kulor" under huden. Många vet inte att man med lätthet kan bli av med de milier man får. Detta kan göras med en liten lancett(platt nål) i en ansiktsbehandling. Man gör en lite utförsgång för den hårda lilla cystan, så att den kan komma ut. Man kan även göra en liten utförsgång med Co2 laser och klämma ut milien.

Det vi med framgång kan behandla vid känslig hud är ytliga blodkärl, eldsmärken, milier, mild, till måttlig acne. Rosacea kan dämpas med vår medicinska CE märkta serie ROSACURE från märket Synchroline.

OBS! Mild till måttlig acne kan behandlas för de symptom som finns just nu, men endast läkare kan med hjälp av medicin bota acnen.

Välkomna att vända er till oss vid fler frågor och tips!

Hälsningar Daniela/ Acape laser

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.