Att bleka tatuering med Q-switchad(QS) laser

2016-11-03 00:00:00

Att bleka tatueringar med laser är något som ligger väldigt mycket i tiden. En del tatuerar sig och ångrar sig i princip direkt, andra ångrar sig efter många år och tycker inte längre att tatueringen är fin eller att den symboliserar något de inte längre kan stå för. Man kan aldrig börja att bleka en tatuering direkt efter att man gjort den. Man måste vänta i minst ett halvår, men helst längre. Detta för att det tar ca sex månader för tatueringen att läka.

Det absolut bästa är att gå in för att just bleka tatueringen, för att sedan tatuera över den med ett annat motiv. Att tro att man ska få en helt fläckfri hud där tatueringen suttit är inte rimligt.

Man har i många år försökt komma på ett bra sätt att ta bort tatueringar. Man har tex försökt med Koldioxidlaser(Co2), argonlaser och att läkare skär bort huden vid tatueringen och syr. Även frysbehandling av huden har testats. Detta har dock inte alls gett tillfredställande resultat, pga att det oftast blir fula ärr till följd av dessa behandlingar.

QS lasern som finns med lite olika former av våglängder, de vanligaste är Q-switchad rubinlaser(694 nm) kallad QSRL, Q-switchad alexandritlaser(755 nm) kallad QSAL samt Q-switchad Nd:YAG laser(1064 nm/532 nm).

De tidigare varianterna av QS laser är QSRL och QSAL fungerar bra på svarta och blå pigment, men det har visat sig att andra färger är mycket svåra att avlägnsa med dessa lasrar. Med vidare forskning kom man därför fram till QS Nd:YAG och KTP kristallen som gör att den kan vara i två våglängder.

Vi på Acape laser har den Q-switchade Nd:YAG lasern. Den är extra bra för att det går att ha lasern i två olika våglängder, genom att man halverar laserstrålen och dubblerar frekvensen med hjälp av en KTP kristall. Detta gör det lättare att få bort andra färger i tatueringen, som annars är svåra att komma åt.

Det finns såklart många olika varibler på varför det är komplicerat med tatueringsborttagning/blekning. Några är:

1. Olika ställen på huden är olika svåra att få bort tatueringen på och vissa ställen har lättare för ärrbildning och då måste man vara mer försiktig.
2. Man vet inte innan hur djupt tatueraren tatuerat. Normalt ligger tatueringen på ett djup av 1,1-2,9 mm, men tatueraren använder ju olika nålar och kan trycka olika hårt när denne tatuerar.
3. Biologiska faktorer påverkar alltid när man behandlar en människa: Hur hjäper just din kropp tatueringspigmenten att komma ur kroppen?
4. Är det en gammal eller ny tatuering? Äldre tatueringar är normalt lättare att bli av med.
5. Vad är det för färger i tatueringen? Olika färger är olika svåra att få bort.
6. Tatueringen kan ligga på olika djup.

Forskning visar att pga av QS lasern starka stråle, som endast ger i från sig ljus i 5-100 nanosekunder(ns), men med en otrolig kraft, effektfullt spränger sönder tatueringspigmenten med minimal skada på övrig vävnad. Dock behövs det normalt 3-10 behandlingar för att få ett tillfredställande resultat. Från tre behandlingar är i fall du vill bleka den för att sedan tatuera över den. Som sagt kan man inte räkna med att få en helt perfekt hud där tatueringen suttit men den bli normalt kraftigt blekt, så att den inte alls är lika framträdande som förut.

Man håller i skrivande stund på med forskning angående pulsad Co2 laser i kombination med Q-switchad Nd:YAG laser med mycket fina resultat och på max sex behandlingar. Ännu finns inte denna att tillgå, i alla fall inte på svenska marknaden, men förhoppningsvis snart!

Återkommer om jag hör mer om detta!

Varma hälsningar Daniela/ Acape laser

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.