Hårväxtens olika faser

2018-11-29 00:00:00

Hårväxtens olika faser och varför man behöver en serie regelbundna behandlingar vid hårborttagning med laser:

Anledningen till att du behöver en serie av behandlingar vid permanent laserreducering av hårväxt, är bland annat hårets växtfaser.

För att få så effektiva resultat som möjligt, så ska hårstråna vara i den anagena, aktiva växtfasen. Under denna fas, så växer håren snabbt och håren sitter fast i hårroten. Vid en laserbehandling absorberas därför laserljuset ner ända till hårroten och värmer upp hårsäcken och förstör dess tillföring av näring till hårrotren. Håren har dessutom ett överflöd av melanin i denna fas, som absorberar laserljuset, så att det går ner till hårroten. Den aktiva, anagena växtfasen varar i en till sex veckor.

I den katagena fasen, övergångsfasen, så krymper hårfollikeln och håren börjar att lösgöra sig från hårsäcken. Här kan man fortfarande göra en laserbehandling, dock blir inte resultatet lika effektivt, pga att det inte längre finns någon direkt förbindelse till hårroten. 

Den telogena fasen är hårets vilofas. I detta stadie växer inte håret alls och håren har ingen förbindelse med hårroten. Håren kan dock sitta kvar i hårsäcken ett tag ändå, innan de sedan spontant, eller med hjälp lossnar. Tex vid att man kammar eller rakar sig. Vid laserbehandling i telogen fas, så får du inte ett effektivt behandlingsresultat, pga att håret inte kan leda ner tillräckligt med ljus/värme till hårroten.

Således så ska du som kund komma på regelbundna behandlingar, 4-6 veckor behandlingsintervall, för att kunna behandla din hårväxt så effektivt som möjligt. Då är det lättast att anta att håren är i den anagena eller möjligtvis katagena fasen. Går man för oregelbundet med för långa mellanrum mellan behandlingarna, så har vi ingen aning i vilken fas håren kan vara i. 

På det område som behandlas, så är håren i olika faser, därför förstörs inte alla hårrötter vid ett behandlingstillfälle. Du behöver därför en serie av behandlingar. Normalt är det med  5-12 behandlingar, beroende på område, även med den bästa lasertekniken. 

 

Vi använder oss av alexandritelaser Motus ax Moveo från DEKA. Läs gärna mer på hemsidan

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.