Hyperpigmentering och Tyrosinashämmare
Varför är det så viktigt med solkydd?!
I vår hud, speciellt i epidermis, har vi flera olika lager. Ett lager heter basalcellslagret, och det är där i vår hud som som våra hudceller formar och delar de yttre lagren av huden. I basalcellslagret, så finns det celler som kallas Melanocyter. En Melanocyt är en dendritcell vilket betyder att den har spindelformade" ben" som når upp till de andra cellagren. Melanocyternas uppgift är att transportera melanosomer som innehåller pigment(melanin) för att ge oss vår hudfärg, vår hårfärg samt ögonfärg.
Vi har alla ungefär samma antal Melanocyter, men mängden melanin som produceras är det som ger oss vår hudfärg. Till exempel, så har en person med ljus hy ungefär samma antal Melanocyter som en med mörkare hy, men de producerar mycket mindre melanin än hos en person med mörkare hudtyp.
Vad är då en Tyrosinas och varför vill vi kontrollera det?
Bredvid Melanocyterna i basalcellslagret finns det en enzym som kallas Tyrosinas. Denna enzym omvandlar en aminosyra kallad Tyrosin att oxidera och sedan skapa pigmentet(melaninet) för att sedan transportera det. Detta är en naturlig process, men det är även en försvarsmekanism mot bl.a. Ultraviolett strålning(UV).
Det finns många faktorer som spelar roll i hur våra hudceller blir påverkade, men UV ljus har en stor och betydande roll och är den mest vanliga. När vi utsätter oss för solljus utan skydd, vill våra Melanocyter skapa mer melanin för att skydda oss mot den skadliga strålningen. Detta kan skada våra hudceller, speciellt om man bränner sig i solen. När cellerna sedan blivit skadade, så kommer Tyrosinasenzymen att skicka en "feltändning" av oxidation till Tyrosin, vilket kommer att leda till överproduktion av pigment. Detta kallas hyperpigmentering. Hyperpigmentering kommer i flera former, bl.a. fräknar, post-inflammatorsik hyperpigmentation, mörka avgränsade fläckar, åldersfläckar, melasma etc.
Vad är en Tyrosinashämmare och vad gör den?
Vi kan skydda vår hud och våra celler från att bli skadade och få feltändning av pigment med solkyddsfaktor, SPF, och hudvårdsprodukter som innehåller Tyrosinashämmare. Tyrosinashämmaren kommer att förebygga att enzymen Tyrosinas feltänder och skickar felaktiga signaler så att det blir en överproduktion av pigment.
Tyrosinashämmare är inte bara för den som redan har synliga hyperpigmenteringar utan även för dem med frisk hud med jämn hudton, då det är mycket lättare att förebygga (prevent) och skydda (protect) än att ta bort redan synliga skador. Du må ha en frisk och jämn och fin hudton idag, men vi vill se till så att det fortsätter att vara så. Hyperpigmentering ligger normalt vilande under huden och börjar inte att synas förrän många år efter att skadan uppstått. Att använda Tyrosinashämmande produkter gör att du förebygger att din hud bildar hyperpigmenteringar senare i livet.
Det finns flera olika typer av Tyrosinashämmare och de är uppdelade i två olika grupper: Receptbelagda uppljusande produkter och naturliga uppljusande produkter. Den mest vanliga och FDA godkända, receptbelagda Tyrosinashämmaren är Hydrokinon, som är den starkaste formen av förebyggande och korrigerande medlet mot hyperpigmentering. Sen finns det även de naturliga Tyrosinashämmarna, så som björnbär, lakritsrot, kojinsyra, arbutin och många andra som är uttagna från tex plantor eller syntetiskt framställda för att reducera överproduktion av pigment (melanin).
Tyrosinashämmare kommer att förebygga och korrigera din hyperpigmentering, men det kräver konstant användning. Vår hud har nämligen ett minne och när hudcellerna en gång blivit skadade, så kommer hyperpigmenteringen oftast tillbaka om vi lämnar huden oskyddad.
Hos oss på Acape laser och Evidence clinic har vi både behandlingar så som vår Uberpeel (inehåller Tyrosinashämmare) samt läkare som kan skriva ut recept på Hydrokinon. Vi har även solkyddsprodukter och andra mycket bra produkter som är vetenskapligt bevisade att de fungerar och framtagna av mycket erfarna dermatologer.
Skrivet av: Daniela Holst, USK, Certifierad Hudterapeut via SHR, laserterapeut, Specialist inom laser/IPL